Uśmiech proszę! Jak prawidłowo myć zęby?

Cześć dziewczyny!

Zdrowe zęby i piękny uśmiech to dwie rzeczy, które zawsze idą w parze. Zęby powinno się szczotkować po każdym posiłku lub dwa razy dziennie. Do takiej pielęgnacji należy dołączyć płukanie, nitkowanie, żucie, a nawet… zmianę diety. Zajrzyj do mojego posta i sprawdź, jak poprawnie myć ząbki.

SZCZOTKOWANIE

Jeżeli chcesz mieć piękny uśmiech, szczotkowanie zębów dwa razy dziennie lub częściej nie wystarczy. Musisz poznać właściwą technikę. Ze szkoły zapewne wiesz, że mycie zębów powinno trwać trzy minuty, a w jego trakcie należy wykonywać koliste ruchy. Podczas szczotkowania stosuje się także ruchy wymiatające od strony podniebienia i języka. Mycie zacznij od dziąseł, delikatnie dociskając szczoteczkę. Jeżeli używasz elektrycznej szczoteczki, uważaj na zbyt mocne szczotkowanie dziąseł. Możesz doprowadzić do obniżenia się ich, czyli recesji. Nie zapomnij o wyszczotkowaniu języka i policzków. Znajduje się na nich naprawdę dużo bakterii. Wystarczy, że kupisz specjalną szczoteczkę. Tą, którą myjesz uzębienie, wymieniaj co trzy miesiące.

PŁYN I NITKA DO ZĘBÓW

Są doskonałym uzupełnieniem pielęgnacji jamy ustnej. Płukać i nitkować zęby powinno się przynajmniej raz dziennie, najlepiej wieczorem. Nawet najlepsza szczoteczka nie jest w stanie usunąć wszystkich resztek po jedzeniu. Tu przyda ci się nitka. Natomiast do usunięcia bakterii wykorzystaj płyn. Może zawierać fluor lub inne składniki polecane przy aftach, zapaleniu dziąseł lub po zabiegach chirurgicznych.

GUMA DO ŻUCIA I DIETA

W ciągu dnia żuj gumę z ksylitolem, który wpływa na prawidłowe pH jamy ustnej. Nie przesadź jednak ze stosowaniem tego produktu. Częste żucie źle wpływa na stawy skroniowo – żuchwowe i może prowadzić do ich wypadania. Uważaj też z pastami wybielającymi. Nadmierne używanie tych produktów wywołuje ubytki w szkliwie i uwrażliwia zęby. Jeżeli chcesz mieć piękne zęby, zmień dietę. Usuń z niej produkty bogate w cukry, przyklejające się do podniebienia i te wysoko przetworzone. Nie jedz słodyczy, bo przyczyniają się do powstania próchnicy.

Tagi: , , , ,
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 udostępnień