Tlenki w kosmetykach. Tlenek cynku: zastosowanie i właściwości

Cześć!

Uwielbiam kosmetyki mineralne. Są bezpieczne, nie powodują podrażnień, a do tego świetnie się aplikują. Zawierają naturalne substancje, wśród których są tlenki. Czym dokładnie są i jaką rolę odgrywają w produktach do makijażu i pielęgnacji? Sprawdźmy na przykładzie tlenku cynku. Miłośniczki naturalnych produktów zapraszam do lektury.

Tlenki w kosmetyce

W kosmetyce stosuje się kilka rodzajów tlenku. Należą do nich:

  • tlenek cynku ZnO (biel cynkowa) – stosuje się ją tylko do użytku zewnętrznego;
  • tlenek tytanu (IV) TiO2 (biel tytanowa) – jest składnikiem kremów, mleczek, pudrów oraz perłowych cieni do powiek i lakierów do paznokci;
  • tlenek żelaza – używa się do go produkcji pudrów, podkładów, korektorów i cieni do powiek;
  • tlenek krzemu SiO2 (krzemionka) – działa złuszczająco, wzmacnia włosy i paznokcie, pomaga w leczeniu trądziku, jest składnikiem pasty do zębów i kremów regenerujących;
  • tlenek srebra Ag2O – ma właściwości antybakteryjne;
  • tlenek magnezu MgO – zagęszcza konsystencję szminek i fluidów;
  • tlenek glinu Al2O3 – znajdziemy go w pudrach, zasypkach, pomadkach i dezodorantach.

Czym jest tlenek cynku?

Tlenek cynku (ZnO) jest minerałem używanym w kosmetyce, medycynie i innych gałęziach przemysłu. Jest otrzymywany w wyniku prażenia siarczanu cynku lub węglanu cynku. Ma postać białego, bezzapachowego proszku o delikatnej strukturze. Tlenek cynku znajduje zastosowanie w kosmetykach oraz w tworzywach sztucznych, farbach i lakierach. Jest również wykorzystywany w ceramice, podczas produkcji impregnatów do drewna, a także w kryminalistyce do zdejmowania odcisków.

Cynk – co to jest?

Cynk to pierwiastek, który w organizmie bierze udział w produkcji hormonów i jest niezbędny w przemianie białek. Jako przeciwutleniacz opóźnia procesy starzenia się skóry, stymuluje produkcję kolagenu, odbudowuje włosy i paznokcie. Skutkami niedoboru cynku są: łojotok, trądzik, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, zaburzenia koncentracji, smaku i łaknienia, spadek odporności, wolne gojenie się ran, wzrost ciśnienia tętniczego, kurza ślepota, łysienie plackowate. Cynk w kosmetykach występuje pod kilkoma postaciami, a ich działanie polega na: łagodzeniu trądziku, ochronie skóry przed szkodliwymi czynnikami, regeneracji, oczyszczaniu, leczeniu grzybicy i łupieżu.

Tlenek cynku – właściwości

Kosmetyki z zawartością tlenku cynku wpływają na ilość sebum wydzielanego przez skórę. Pomagają w oczyszczaniu cery z nadmiaru łoju, złuszczają naskórek, przywracają skórze naturalne pH, łagodzą stany zapalne i zmniejszają skłonność do zaskórników. Regenerują tkanki i pomagają w leczeniu krostek. Dobrze się sprawdzą w przypadku drobnych uszkodzeń skóry, oparzeń i trądziku młodzieńczego.

Tlenek cynku jest naturalnym filtrem UV; zalicza się do filtrów mineralnych. Ma zdolność blokowania promieni słońca, bo odbija je, a nie pochłania tak, jak robią to filtry chemiczne. Krem z filtrem UV jest bardzo gęsty, trudno wsmarowuje się w skórę i pozostawia na niej charakterystyczną białą warstwę. Taki rodzaj filtru jest bardzo skuteczny, nie uczula i skutecznie chroni przed słońcem.

Zastosowanie tlenku cynku

  1. Tlenek cynku stosowany jest w kosmetykach mineralnych, również w tych kolorowych. Ma właściwości bielące, matujące i kryjące, a także zwiększa przyczepność. Jest wykorzystywany do produkcji pudrów, podkładów, cieni do powiek i różów do policzków. Fajne jest to, że w sklepach z półproduktami znajdziemy czysty tlenek cynku. Możemy dodać go do naszych ulubionych kosmetyków lub stworzyć z niego zupełnie nowy produkt.
  2. Tlenek cynku w medycynie używany jest do produkcji suplementów diety, preparatów przeciw hemoroidom, produktów poprawiających kondycję włosów, skóry i paznokci, talków do stóp. W stomatologii tlenek cynku używany jest w opatrunkach (czasowych wypełnianiach), a w połączeniu ze specjalnymi substancjami przybiera plastyczną postać. Podobno tlenek cynku może powstrzymać próchnicę.

Czy tlenek cynku jest szkodliwy?

Tlenek cynku jest substancją nieszkodliwą, ale nie znaczy to, że nie można go przedawkować. Poza tym niektóre stężenia pierwiastka mogą być szkodliwe, zwłaszcza dla osób pracujących przy wyrobie farb, lakierów i tworzyw sztucznych. Przekroczenie bezpiecznej dawki tlenku cynku może wywołać: gorączkę cynkową, osłabienie organizmu, zmęczenie, nudności, wymioty, dreszcze, owrzodzenia. Natomiast przewlekłe zatrucie cynkiem wywołuje: zaburzenia trawienia i pracy wątroby, bóle w klatce piersiowej, omdlenia, duszności i żółtaczkę.

Tagi: , , , , ,
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 udostępnień