Pokrzywa zwyczajna w pielęgnacji włosów i skóry

właściwości kosmetyczne pokrzywy

Cześć!

W pielęgnacji włosów i skóry bardzo często korzysta się z naturalnych składników, w tym ziół i innych roślin. Jedną z nich jest pokrzywa zwyczajna. Jak działa, jak ją stosować i przede wszystkim jakie daje efekty? Zapraszam do przeczytania mojego wpisu.

Jakie właściwości ma pokrzywa zwyczajna?

Pokrzywa zwyczajna ma wiele zastosowań, a najczęściej wykorzystuje się ją w przemyśle kosmetycznym ze względu na świetne działanie na włosy, skórę i paznokcie dzięki zawartości wapnia i krzemionki. Pokrzywa zwyczajna ma działanie oczyszczające i działa w następujący sposób:

  • jest pomocna w przypadku zakażeń bakteryjnych układu moczowego;
  • poprawia pracę wątroby i odtruwa organizm;
  • wzmacnia żołądek;
  • ogranicza nadmierną nadpotliwość;
  • pomaga w leczeniu anemii, bo przyspiesza produkcję czerwonych krwinek.

Natomiast działanie pokrzywy zwyczajnej na skórę i włosy wygląda następująco:

  • pomaga w leczeniu trądziku i innych schorzeń skórnych;
  • odtłuszcza skórę głowy;
  • nadaje włosom naturalny połysk;
  • redukuje nadmierne przetłuszczanie;
  • dostarcza odżywczych składników.

Co zawiera pokrzywa zwyczajna?

Pokrzywa zwyczajna zawiera następujące składniki: wapń, magnez, krzem, jod i sód, witaminy A, B2, C i K1, flawonoidy i garbniki. Wszystkie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Jakie jest zastosowanie pokrzywy zwyczajnej?

Do pielęgnacji używa się liści zbieranych przed kwitnieniem lub korzeni wykopywanych jesienią lub wczesną wiosną. Pokrzywę zwyczajną stosuje się przede wszystkim do przecierania twarzy i jako wcierka do włosów i skóry głowy. Roślina przyspiesza porost włosów, pomaga w walce z łupieżem i łuszczycą, łagodzi stany zapalne skóry i pomaga z przebarwieniami posłonecznymi.

Tagi: , ,
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 udostępnień