A to PEH! Proteiny, emolienty, humektanty i pielęgnacja włosów

równowaga peh

Cześć!

Profesjonalna pielęgnacja włosów (nawet ta domowa) polega na stosowaniu takich kosmetyków, dzięki którym utrzymasz równowagę PEH. A PEH to nic innego, jak proteiny, emolienty i humektanty, czyli trzy najlepsze rodzaje składników do włosów. Jak ich używać, żeby mieć piękną i zdrową fryzurę?

PEH: proteiny

Proteiny zapewniają włosom objętość, wypełniają mikrouszkodzenia oraz przywracają naturalny połysk. Niedobór protein powoduje mat i oklapnięcie fryzury, a ich nadmiar wywołuje puch i plątanie się pasemek. Proteiny stoją w opozycji do humektantów – równoważą się nawzajem. Dobieramy je do rodzaju włosów lub ich preferencji. Mocno działającymi proteinami są między innymi hydrolizowana keratyna i silikon, a delikatnymi roślinne ekstrakty, elastyna i kolagen.

PEH: emolienty

Emolienty tworzą na powierzchni włosa ochronną powłoczkę. Zapewniają miękkość i gładkość, zabezpieczają przed czynnikami zewnętrznymi. Niedobór emolientów powoduje to, że włosy są zbyt lekkie, suche, sianowate i szorstkie. Ich nadmiar natomiast powoduje przyklap, strączkowanie i obciąża pasemka. Emolientami są między innymi: oleje, woski, silikony, alkohole tłuszczowe, lanolina, oleje mineralne. Równoważymy je proteinami i humektantami.

PEH: humektanty

Humektanty odpowiadają za nawilżenie włosów. Ich niedobór powoduje mat i oklapnięcie, a nadmiar – puch i plątanie się pasemek. Do grupy humekntantów zalicza się między innymi: glicerynę, aloes, miód, mocznik, panthenol. Humektanty stoją w opozycji do protein – równoważą się nawzajem.

Jak osiągnąć równowagę PEH?

Nie ma jednej recepty na osiągnięcie równowagi PEH. Proporcje protein, emolientów i humektantów dobierz metodą prób i błędów. Obserwuj pasemka, a będziesz wiedziała, jakich składników potrzebują. Pamiętaj, że możesz stosować produkty z jednym z tych trzech składników lub łączyć je w grupy: EH, HE i PEH. Najrzadziej występującą kombinacją jest PH, czyli połączenie protein z humaktantami.

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 udostępnień